torsdag 7 april 2011

Naturvetenskapens fyra viktiga begrepp:

LIV: 40 % av jorden är täckt av moln. Moln innehåller vattendroppar. De faller till marken i form av nederbörd. Vattnet är livsviktigt för allt liv på jorden. Vi behöver det till dricksvatten för oss och våra djur samt för att kunna odla. Utan moln inget liv.
ENERGI: Solen producerar den värme som rör om i atmosfären och orsakar allt vårt väder. Den energi som behövs för att driva runt vattnets kretslopp kommer från solen. I ett åskmoln (bymoln), finns också mycket energi. Luftströmmar rör sig så snabbt att de slungar vattendropparna och iskristallerna i molnet upp och ner och runt omkring med våldsam kraft. Dessa häftiga rörelser gör att det bildas elektriska (positiva och negativa) laddningar. Oftast samlas de positiva för sig och de negativa för sig. Om skillnaden blir för stor mellan ett negativt område och ett positivt område, antingen mellan marken och molnet eller i molnet, blir det en urladdning i form av en jättestor gnista, en blixt. Blixten kan hetta upp luften till över 33 000˚ C.
MATERIA: Materian i moln består av vatten. Vatten består av två gaser, väte och syre, som förenats med varandra. Två väteatomer och en syreatom bildar en vattenmolekyl, H2O. Materians kretslopp och spridning innebär att atomerna är oförstörbara, rör alltid på sig, byter ofta sällskap och sprider sig.
TEKNIK: Vädersatelliter. Genom satellitbilder kan vi få en komplett bild av världens vädersystem. Annan teknik som är kopplad till väder är barometer, termometer, regnmätare, men även så vardagliga saker som regnkläder. Eftersom solen och vinden påverkar molnen kan man till exempel nämna solfångare och solceller, som omvandlar solens ljus och värme till energi och väderkvarnar och vindkraftverk som även de alstrar energi.
Burton, J.& Taylor, K. (1999). CWK Gleerups Utbildningscentrum AB
Ford, A. (1981) Om väder. Stockholm: Rabén & Sjögren
Helldén, G. m.fl. (2010) Vägar till naturvetenskapens värld Stockholm: Liber AB
Pohlman, J. (1984) Pohlmans väderlek. I samarbete med Maja Elmer ICA-SVT Multimedia


1 kommentar:

  1. Bra, alla begreppen är väl definierade utifrån ert valda ämnesområde, vilket faktiskt påvisar er egen förståelse.

    SvaraRadera