måndag 25 april 2011

Fakta om Rullstensås och Klappersten

Rullstensås
En rullstensås eller grusås är en lång rygg av avrundade stenar, grus och sand som storlekssorterats och avlagrats av isälvar vid inlandsisens smältning. Stora och små stenar, grus och sand drogs med i isälvar som forsade fram i isälvstunnlar mellan isen och marken. Där slipades och rundades stenarna mot varandra. Rullstensåsar är markanta inslag i landskap som formats av nedisningar, de kan vara hundratals kilometer långa. Vanligen löper de parallellt med isens avsmältningsriktning, d.v.s. i huvudsak nord-sydligt
En rullstensås har ofta varierande bredd och höjd utefter sin sträckning. Det beror på med vilken hastighet iskanten flyttade sig genom isens rörelse och avsmältning, men även på hur stora mängder vatten och material som isälven transporterade vid varje tidpunkt. Den skandinaviska inlandsisen hade sin största utbredning för ca 20 000 år sedan och under dess avsmältning bildades rullstensåsarna som tydligt visar hur isälvsmynningarna en gång flyttat sig över Sverige. Rullstensåsarnas djupare delar fungerar som goda grundvattenmagasin. Sand och grus i åsarna är en viktig naturresurs.

Klappersten
Klappersten är mindre stenar som slipats och rundats genom friktion mot varandra vid sjö och havsstränder, främst i svallzonen där de kan bilda fält (klapperstensfält, stentorg) dessa finns längst öst- och västkusten i Sverige på Öland och gotland.


Anna-Karin Hofmeijer

Källa: 
sv.wikipedia.org/wiki/Rullstensås
sv.wikipedia.org/wiki/Klapperstenar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar