torsdag 7 april 2011

Mörka moln eller varför är molnen vita och en del grå?

Optiska illusioner

Hur kommer det sig egentligen att vissa moln blir mörkt grå medan andra är vita? Bland annat har det med molnens täthet att göra, men också hur det mänskliga ögat uppfattar kontraster.
Hur det mänskliga ögat och hjärnan uppfattar ljus och färg är ett fenomen som medverkar till uppfattningen om ett mörkt moln. Vi kan inte med ögat avgöra hur ljust eller mörkt molnet är utan vi luras av kontraster.
Om en del av himlen är mörkare eftersom mindre ljus lyser upp dessa molnpartiklar, kommer vi att uppfatta detta moln ännu mörkare och svartare "än det är" när det är omgivet av ljusare och kanske solbelysta moln.

Solen vita ljus är sammansatt av alla regnbågens färger. Det kortvågiga blå ljuset från solen sprids av luftpartiklar och gör himlen blå. Molndroppar sprider ljusets alla våglängder lika. Molnens färg beror på om de är solbelysta eller ligger i skugga. Molnens små vattendroppar fungerar som speglar och reflekterar det aktuella solljuset, vitt mitt på dagen och gult, orange eller rött när solen står lågt på himlen.

När solen lyser på ett ulligt vackert sommarmoln ser det därför alldeles vitt ut, medan moln som ligger i skugga nästan blir svarta. Ljuset som når de inre delarna av molnet blir inte lika starkt på grund av att ljus reflekteras bort i molnets yttre delar. På en helmulen dag får molnen en gråblå färg då även en del av himlens färg återspeglas i molnens färg. Regndroppar är inte lika effektiva spridare av ljus som molndroppar, utan har en viss absorberande verka. Moln med hög densitet släpper alltså igenom mindre ljus, vilket gör de mörkare. Så om nedre delen av ett moln är mycket mörkt skvallrar det om att det finns mycket regndroppar där och att det snart kan komma att regna.

Vissa moln visar ibland så kallad irisering vilket ger pastellartade färger i rosa, blått eller grönt. Irisering är ett av många ljusfenomen där moln är inblandade. Bland övriga ljusfenomen kan nämnas krans, gloria, halo och skuggstrålar

Nilsson L-G (2005) Stora boken om vädret. Sundbyberg: Semic.
www. Smhi, kunskapsbanken.se

2 kommentarer:

  1. Moln är ett naturvetenskapligt fenomen som jag inte tänker så mycket på. Moln finns ju där, men de är ganska härliga att se på. (Fina bilder ni har lagt ut :)).
    Tänk vad solens kraft har stor betydelse för hur molnen ser ut och hur det påverkar resten av miljön på jorden. En intressant blogg ni har. :)
    Annette

    SvaraRadera
  2. Hej! Att tänka på moln så som ni visar hör inte till min vardag. Det vanligaste är att se om de är mörka- sämre väder eller ljusa- bättre väder, mitt perspektiv har vidgats, tack./ Liselott gr.1b

    SvaraRadera