måndag 25 april 2011

Sökord till exkursionsdagar

Jag ska försöka beskriva lite om 2 sökord som jag fick tilldelat mig i No kursen, dessa två ord och 12 andra ord som mina kurskamrater ska beskriv ska vi ha hjälp av på våra 2 exkursionsdagar.
Geologisk tidsskala
Är en tidskala som indelar jordens historia i olika tider, precis på samma sätt som det finns olika tider för människans historia. (stenåldern, bronsåldern, järnåldern). Jordens historia och den Geologisk tidsskala indelad i olika långa eoner först arkelium (jordens äldsta tid) proterozoikum(här bildades de första bergarterna och de äldsta cellerna) fanerozoikum (under denna tid blev fossiler till). Eonerna indelas sedan i eror som sen delas in i perioder .
Tidsskalan sträcker sig från det att jorden bildades till 4,5mijarer år sedan till nu. Det finns inte en enda plats på jorden som har bevarat ett komplett arkiv över vår planets utveckling. Det uppkommer nya upptäckter och dateringar som ändrar hela tiden den här tidsskalan. Andra tider/perioder som förekommer kambrium denna tid dök för första gången ryggrads djur upp. Tiden som kom till när fiskar kom upp på land heter devo.  mesozoikum tiden slog en stor sten ner och kom från ingenstans den slog ut 80 % av livet. Den period som vi lever i nu heter holocen.
 Vulkanism, Pangea
 Vulkan är en öppning i jordskorpan där mycket het magma tränger upp från jordens inre och stelnar till lava då den når luft eller vatten.  Magman tränger upp från berggrunden eftersom den har större volym och lägre densitet än berget. Vulkanen kan delad in i 2 olika kategorier, explosiva förlopp och rinnande förlopp. Vilken typ av vulkan det är beror på bland annat på halten kisel, vilket som påverkar hur lös magman är samt mängden gas. Man förknippar ofta vulkanutbrott med människor död, men så är inte fallet, man dör inte av själva lavan som kommer ner, utan av den giftiga gasen som strömmar ner från vulkanen innan själva utbrottet. Lavan fördärva i stället husen, marken, odlingar, skog, de brinner oftast upp som sedan täcks av en stelnad lava. Vulkanisk aska täcker och kväver allt i sin omgivning. Värdens vulkaner släpper ut mellan 130 och 230 teragram koldioxid i atmosfären.(otroligt mycket).
 Ett vulkanutbrott är en av de hemskaste och mest fantastiska saker man kan se på vår jord. Vulkanen ser ut som ett berg med brinnande topp.
http://www.ungafakta.se/vulkaner/

Yvonne Blomstrand den 25/4 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar