lördag 23 april 2011

Förberedelse inför exkursionsdagar

Inför exkursionsdagarna har jag tagit reda på fakta om biotoper och fossil.
•Biotop
En biotop är en biologisk term för en typ av omgivning, med naturliga gränser, där vissa växt- eller djursamhällen hör hemma. Vilka organismer som lever och samverkar där beror på olika faktorer. Det kan vara fysikaliska - vind, ljusförhållanden, vattentillgång. Kemiska- pH-värde, förekomst av olika ämnen. Biotiska- tillgång till föda, konkurrenter, rovdjur.
Människan påverkar också biotoperna i den mänskliga verksamheten t.ex. genom åkerbruk, vattenanvändning och djurhållning.
Det finns många olika biotoptyper bl.a. insjö, kärr, strand, öken, skog, korallrev.

Fossil
Namnet fossil kommer av latinets fossus , ”uppgrävd”. Det är djur eller växtdelar som bevarats i typer i sediment eller sedimentära bergarter. Sedimentära bergarter har avlagrats från vatten i hav och floder.
Vetenskapen om fossil kallas paleontologi (= läran om utdöda organiska varelser).  Namnet kommer av grek. palaios= forntida, ontos = varelse, logos= lära.
Fossil kan yttra sig på en rad sätt beroende på omständigheterna, t.ex. som förstenade eller avtryck. Det är oftast de hårdaste delarna som blir fossil, hos djur tänder och skelett, hos växter sporer, frön och stammar.
De äldsta fossilen på jorden är ca 3,8 miljarder år gammalt. För att kunna mäta hur gammal en fossil är kan man ta hjälp av berggrunden eller mätningar av radioaktivt sönderfall. Genom att studera fossil kan man förstå tidigare ekosystem och klimatets påverkan för växter och djur. Därför är fossiler viktiga för att kunna utröna jordens historia.

Inlagt av Anneli Andersson, grupp 2




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar