torsdag 31 mars 2011

Etiska perspektiv i no-undervisning

Att naturen är god är djupt rotat i vår kultur. Det finns alltid med i våra tankar och handlingar och framförallt i förskolans verksamhet.
Fenomenet moln i ett etiskt perspektiv: Inför grupparbetet frågade vi barnen om de ville delta, givetvis med  föräldrarnas medgivande.  I läroplanen  står att barnen ska utveckla intresse och förståelse för naturens olika kretslopp, i vårt fall vattnets.  Det är viktigt att de blir medvetna om sin delaktighet i ett sammanhang. Att värna om naturen och vattnets betydelse för liv tycker vi är värdefullt att delge barnen. Genom att uppmärksamma barnen på de vetenskapliga begreppen kring moln och vattnets kretslopp skapar
vi förutsättningar för dem att förstå sin omvärld och reflektera över sin egen delaktighet i naturen.
I våra intervjuer med barnen om deras kunskaper om moln, var vi noga med att inte värdera deras svar, utan respektera och bekräfta dem. I stället bad vi dem utveckla sina svar och berätta mera om sina tankar. Detta gjorde att även vi fick reflektera över våra värderingar. Olika pedagoger kan ha olika värderingar och det kan bero på vad man har med sig. Det är viktigt att vi har en levande diskussion i arbetslaget angående värdegrunden. Dessutom har vi uppdraget i läroplanen att förhålla oss till. Yvonne, Anneli, Anna-Karin och Gunilla

2 kommentarer:

  1. Hej grupp 2 A!
    Håller med er om att den goda naturen är djupt rotad hos oss nordbor. Då jag arbetar på en mångkulturell förskola träffar jag på familjer som upplever t.ex. skogen som skrämmande - där man gömt sig undan krig. Sand är smutsigt, fullt med bakterier, farliga djur - ingen plats för små barn. Det är bra att ha med sig i tankarna.

    Bra jobbat! Karin Andersson grupp 3A

    SvaraRadera
  2. jag håller helt med er om att man inte skall värdera svaren utan respektera och bekräfta dem. Jag skulle bara vilja lägga till att glöm inte att utmana svaren vid senare tillfälle.
    Bra att ni tydliggör att det behövs diskussioner utifrån värdegrunden och uppdraget! detta är viktigt då man i förskolan gör många val som ofta är av etiks karaktär.

    SvaraRadera